woensdag 20 februari 2013

De landelijke ontwikkelingen

De WAAS (Website as a Service)

In het WAAS-concept wordt de website-infrastructuur als een online dienst door Bibliotheek.nl aangeboden aan de openbare bibliotheken. Bibliotheek.nl organiseert het applicatiebeheer, zoals het maken van back-ups, het onderhoud en de installatie van nieuwe versies en updates, beveiliging tegen ongeautoriseerde toegang en dergelijke. Alle functionaliteit wordt aangeboden binnen de gemeenschappelijke infrastructuur en is daarmee automatisch beschikbaar voor de websites van de aangesloten lokale bibliotheken.

Tineke en ik zijn druk bezig met het omzetten van onze oude website naar de nieuwe vorm van bibliotheek.nl.
Veel functionaliteit die we nu gebruiken is helaas nog niet mogelijk. het cms systeem waarmee gewerkt wordt heeft enorm veel beperkingen en is erg omslachtig. Soms heb je 3 verschillende systemen open staan om 1 wijziging door te voeren.
Gelukkig merkt de klant hier weinig van want alle niet bestaande functionaliteit zoals kaartverkoop, ideal betalingen e.d. wordt ingeframed.
Er is nog een hele verlanglijst van bibliotheken bij bibliotheek.nl om nog te ontwikkelen en waardoor het onderhoud van de website echt minder tijd gaat kosten.
Een voorbeeld is de schatkamerwidget. Deze widget toont alle covers van nieuwe aanwinsten van de bibliotheek. Helaas niet automatisch!!!
We moeten alle ppn-nummers handmatig in het systeem zetten. Waarom zorgt men er niet voor dat dit automatisch gebeurd. Ik heb nu een query gemaakt die alle ppn-nummers geeft van de nieuwe materialen en voer deze handmatig in het cms systeem van bibliotheek.nl. In onze oude website gaat dit nu wel automatisch, een samenwerking van Bart software en HKA.

Het is zeker niet zo dat de nieuwe WAAS minder tijd gaat kosten. Het cms systeem loopt vaak vast en is erg traag. Je moet soms 10 minuten wachten om je aanpassing te zien op de website. Hier moet bibliotheek.nl nog een hele verbetering in gaan maken.

Nationale Bibliotheekcatalogus

Verder hebben wij inmiddels alle titels en exemplaren overgezet naar het GGC.
Het GGC is een centraal systeem voor gemeenschappelijk catalogiseren. Het is een belangrijke bron voor de ontsluiting van bibliotheekcollecties via de NBC. De KB en NBD/Biblion zorgen ervoor dat alle nieuwe titels worden opgenomen in het GGC, inclusief de titels die nog zullen verschijnen. Het Open Zoekplatform is verbonden met het GGC, waarin het bezit van de bibliotheken is geregistreerd.
Ook is bekend welke titels geweigerd zijn en handmatig moeten worden toegevoegd. Hiervoor wordt een speciaal bedrijf ingehuurd die deze titels voor ons gaan verwerken.

We leveren nu automatisch ons catalogusbestand aan het GGC


4 opmerkingen:

  1. Dank je wel voor dit uitgebreide kijkje in de keuken. En ik denk dat de bieb zich blij mag prijzen met iemand als jij, die ook thuis is in tech-zaken en niet terugdeinst voor wat coding.
    Ik heb begrepen dat jij ook achter de HTML versie zit van de ebooks op bibliotheek.nl Heel goed, want dat was toch wel een heel essentieel punt. iPadgebruikers uitsluiten... De versie zoals die er nu staat is nog niet ideaal, maar ja. Wordt er wel gewerkt aan een definitieve oplossing?

    Heb trouwens een stukje toegevoegd over een Flashbrowser voor de iPad; Puffin. Ken je dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super hoor Coby, deze extra informatie. Zo leuk om te lezen en heel erg interessant. Rob heeft gelijk, wij boffen met jou als duizendpoot :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Coby, betekent dit dat je iedere week de ppn nummers (wat zijn ppn nummers?)mbv de query handmatig moet invoeren? Iris

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen